אודות

נחלת אבות נחלה ובית יהודי גם בשבילך

במרכז הבוהמה התל אביבית וסמוך לתיאטרון הבימה, בין חנויות am-pm ופאבים תוססים ובאוויר החולין מפעם לו מרכז 'נחלת אבות'  ומפיץ נגוהות של אור אל תוככי השממה הרוחנית. המרכז המפעיל בכל ימות השבוע ובסופ"ש שיעורי תורה ותפילות ארוחות שבת ופעילויות עניפות נוספות – מזמין אליו כל יהודי באשר הוא המחפש בית חם לחזור אליו. אנשים ונשים מכל העדות,החוגים והזרמים ומכל קצוות הקשת הישראלית מתקבלים כאן בזרועות פתוחות ובאהבה עצומה.

המרכז מלכד בתוכו קהילה תוססת המונה עשרות חברים תושבי השכונה ועוד חברים נוספים מגלילותיה של העיר בנוסף לעוד אורחים רבים שמבקרים בשלל פעילויות המרכז במשך כל השנה.

כל מי שנכנס בשערי המרכז מדבר בהתרגשות על כך שיצא ממנו בהרגשת חוויה יחודית ובטעם משובח של עוד.

כל אימת שתתפסו לשיחה את אחד מחברי הקהילה ותבקשו ממנו לתאר את בית הכנסת אתם תשמעו  מילים בסגנון : "לתאר את נחלת אבות? וואו. אין מילים כמעט. מאיפה להתחיל? האווירה הקהילתית המדהימה? עונג השבת הצרוף?  שיעורי התורה המפכים כמים קרים הנותנים מזור ושפיות לנשמה ? הנתינה ללא גבולות? הגשמיות והרוחניות? על קרוב הלבבות? מה שנגיד- לא יספיק. כל פעילות יהודית שם מקרבת, מחזקת ומרוממת. הווי מהמם ויוצא דופן. גם אם אתה תבוא לפעמים קצת שבור מטרדות החיים, אתה תצא מכאן מחוזק בהתרוממות רוח ובטוב לבב. יש כאן אור. הרבה הרבה אור".

גם מאנשים שבעבר היו רחוקים מאד מיהדות וכיום הם חלק בלתי נפרד מהמרכז כבר שנים רבות תשמעו תיאורים דומים כדלהלן : בית הכנסת הזה פשוט נוסך בנו חיות מחדש. כאן אף אחד לא בדק בציציותינו מקבלים פה כל אחד בדיוק כפי שהוא. לראשונה מזה שנים הרגשנו שהגענו הביתה. בפעם הראשונה שהגענו אל המרכז התקבלנו בכזו חמימות ומאור פנים שחשנו כאילו אנחנו מכירים כאן את כולם כבר 30 שנה. על סעודות השבת והמאכלים הערבים חבל להכביר במילים. קהילה פשוט נפלאה ותומכת. שמענו פה דברי תורה בשפה השווה לכל נפש. אז הצטרפנו, נכספנו ונסחפנו אל שיעורי החיזוק והאמונה וקיבלנו משב מרענן של תקווה לנפש העייפה. אנחנו מודים לבורא עולם על הזכות ועל הרגע שהגענו אל נחלת אבות".

בבואכם למרכז תיפגשו בתופעה שאולי תפתיע אתכם – כמעט בכל הפעילויות לא תידרשו לשום תשלום על השתתפותכם [כמובן שמי שרוצה לתרום מוזמן בשמחה].לאי מי שכבר טעמו מהמקום זו כלל לא שאלה הלא זוהי בדיוק אופיה ויחודיותה של הקהילה ונושא הדגל שלה להוות מודל של מרכז יהדות הפתוח לכל יהודי גם ללא קבלת תמורה

הנהלת המרכז והקהילה נפגשת באנשים רבים ששואלים- מאיפה ההשראה,מאיפה הכח להניע את כל הפעילות העניפה ללא תמורה ורווח במצב של הוצאות כל כך מרובות. כפי שניתן לראות מהיקף הפעילות המוצגת באתר ובשטח, כלל הפעילות במרכז כרוכה בהוצאות אדירות שמושתות על כתפי הנהלת המרכז שבקושי מכוסות במימון של ידידי המרכז ועוד

התשובה טמונה בתמונה שתלויה תמיד בחדר משרדי המרכז : הצדיק רבי אשר פריינד זיע"א

הוא שכל חייו מסר את עצמו למען גופו ונשמתו של עם ישראל הוא שבכל חייו לא נתן לשום מניעה וקושי לעצור בעדו מלדאוג ולפעול בשביל כל יהודי אפילו במצב הכי ירוד להחיותו בטללי תחיה של אמונה פשוטה בדרך הבעל שם טוב הקדוש  ולסעדו בכל עניני גשם הוא שפעל לפני שוכן מרומים להביא ישועות פלאיות לאלפים שפקדו את ביתו ,והכל למען המטרה הנכספת של זירוז הגעת הגאולה השלימה שבערה בעצמותיו בדאגתו לעם ישראל.

הוא סוד ההשראה שלנו הוא הרוח החיה שמרחפת המנחה ומלווה את הקהילה והפוקדים אותה

קצת על ההיסטוריה:

בית הכנסת הוקם בשנת 1933 בחלקו האחורי של המבנה והורחב בשנת 1960 לערך לכדי גודלו כיום, כששטח המבנה הוקצה על ידי העיריה והשלד על תוכנו נבנה במימון מלא של חברי הקהילה עצמם .סיפור ראשית התהוותו של בית הכנסת החל בקבוצת יהודים תושבי השכונה אידיאליסטים וחדורי תעוזה, יהודית שניצלו את החוק העותומני דאז. חוק זה שהכשיר מבנים שנבנו בן ליל ובחסותו הם הקימו באישון לילה צריף מתחת לאפם של הבריטים שהצרו את צעדיהם [חרף הצורך הציבורי שהיה למרכז יהודי שישרת את תושבי השכונה].צריף זה היווה את התשתית והיסודות הראשונים למבנה של היום.

אותו חזון ורוח יהודי של המייסדים ליווה ומספר את סיפורה של  קבוצת התושבים, שהתפתחה לאורך השנים לכדי קהילה מבוססת וענפה שיש בה מכל   המייצג קהילה יהודית, החל מתפילות בחול ובשבת, מכירת מקומות ועליות לתורה בשבתות וחגים, שיעורי תורה ודרשות רב בית הכנסת בזמנים מיוחדים, קידושים בשבתות, שמחת חתנים, סעודות שבת ובריתות באולם המרכז, נשות הקהילה הזורקות סוכריות מעזרת הנשים על נערי בר המצוה ועוד.

מאז הקמתו ממשיך המקום להוות מרכז יהדות שוקק ואבן שואבת לסביבה ברצף שלא נפסק עד לעצם היום הזה.

לאורך השנים כיהנו בו רבנים נחשבים  כמו  הרב אברהם יצחק הלוי פרמן, הרב חיים זוננפלד, הרב משה הרשטיק והרב יורם זלצברג, שהנהיגו והתוו את דרכה וביסוסה של הקהילה ביד רמה כרועים נאמנים, והטביעו את חותמם בדברי הימים של המקום. כיום מנוהל המרכז בהנהגתם של וותיקי המרכז, בהובלתו של יעקב הרשטיק [בנו של הרב משה הרשטיק שהיה מרבני המקום ושותף למייסדי בית הכנסת] וצעירי הדור השני ושלישי למייסדים,המזרימים דם חדש בעורקי הפעילות

מבנה בית הכנסת והמרכז  ממוקם ברחוב בורוכוב 24 פינת רחוב מלצט 43,   בית הכנסת אוגד כאגודה עותומנית כבר בראשית שנותיו, והוסב במשך השנים לעמותה הרשומה היום כדין במשרד המשפטים.